Peer-supported Open Dialogue in Nederland
In de Werkplaats hebben we vastgesteld dat het gezamenlijk (cliënt – omgeving – hulpverlener) betekenis zoeken bij ontwrichtende ervaringen cruciaal is voor herstelondersteunende zorg. Binnen de Werkplaats en in Nederland zijn we geen methoden en/of praktijken tegengekomen waarin de open betekenisgeving centraal staat in de behandeling en begeleiding.
De psychiatrische zorg in West Lapland (Finland) laat een bijzondere vorm van hulpverlening zien waar het echt anders gaat: Open Dialogue. De medewerkers betrekken vanaf het begin de omgeving bij het vaststellen van de nodige hulp, gaan op een hele andere manier in gesprek over de ontwrichtende ervaringen en stemmen de hulp af op de unieke situatie van de cliënt in plaats van op een algemene diagnose. Deze aanpak laat opmerkelijke resultaten zien: minder chronische psychiatrie over 20 jaar; hoog percentage sociale integratie, weinig terugval en minder opnamedagen.
De werkgroep Open Dialogue onderzoekt wat de grondslag is van Open Dialogue, waarin het verschilt van andere methoden en in hoeverre het in Nederland kan voorzien in een essentiële toevoeging aan het herstelondersteunende zorgaanbod.
> 10 vragen over Open Dialogue
> Lees het verslag van het symposium Dialogue First over de eerste ervaringen met POD in Nederland
NB: Binnenkort bundelen we alle informatie over Peer-supported Open Dialogue (POD) in Nederland op een eigen website: www.podnederland.nl Voorlopig verwijzen we nog naar de plaats waar het allemaal is begonnen: de Werkgroep Open Dialogue van de Werkplaats Herstelondersteuning.
> Volg POD Nederland ook op Twitter: @PODNL en op YouTube: POD Nederland