WRAP en Herstelwerkplaatsen
GGZ Noord-Holland-Noord verleent hulp aan circa 11.200 mensen met ernstige psychiatrische en psychische stoornissen. Er werken 1800 medewerkers verdeeld over 30 locaties. Het werkgebied is Noord-Kennemerland, de Kop van Noord-Holland en West-Friesland. In 2007 zijn de eerste ervaringsdeskundigen bij GGZ Noord-Holland-Noord aangesteld, Inmiddels werken er ruim 30 ervaringsdeskundigen.
Kun je een korte beschrijving geven van het project?
Op drie locaties van GGZ NHN zijn Herstelwerkplaatsen ingericht. In samenwerking met maatschappelijke partners worden daar cursussen en zelfhulpmethoden aangeboden met ervaringsdeskundige ondersteuning. Eén van deze methoden is de WRAP (Wellness Recovery Action Plan). Binnen de Herstelwerkplaats werken wij aan een pool van mensen met ervaringsdeskundigheid die hun deskundigheid kunnen inzetten voor cliënten, hulpverleners en bij het beleid van de organisatie.
Wat is het doel van het project?
Het doel van de Herstelwerkplaatsen is drieledig:
- Mensen op een laagdrempelige manier laten kennismaken met en werken aan eigen herstel, herstelverhalen en zelfhulpactiviteiten zoals de WRAP.
- Mogelijkheden om opgedane ervaringen en deskundigheid in te zetten voor andere cliënten, hulpverleners en de organisatie.
- Opleiding tot ervaringsdeskundigheid, aansluitend bij het Beroepscompetentie Profiel Ervaringsdeskundigheid.
Wat is de dwingende noodzaak van het project?
Er zijn nog veel cliënten die onbekend zijn met het begrip herstel en geen toegang hebben tot zelfhulpactiviteiten. We willen die toegang vergroten door de bestaande middelen effectiever in te zetten.
In welke fase bevindt het project zich?
Het project staat nog in de beginfase. In Heiloo is in 2012 gestart met het bemensen van een herstelwerkplaats voor drie dagen per week. In West-Friesland is medio 2014 gestart in samenwerking met inloophuis de Baanbreker en het cliëntbelangenbureau. In Den Helder moet nog worden gestart.
WRAP en Herstelwerkplaatsen langs de vier ijkpunten
Hoe ondersteunt het project ‘eigen regie’?
De deelnemer staat centraal. Wij ondersteunen mensen die iets willen met betrekking tot hun herstelproces. Daarbij ligt de focus op autonomie, eigen verantwoordelijkheid en persoonlijke ontwikkeling. Wij coachen medewerkers vanuit de herstelwerkplaats in waarden voor herstelondersteunende zorg en het belang daarbij van eigen regie.
Hoe ondersteunt het project ‘benutten en ontwikkelen van ervaringskennis’?
De herstelwerkplaats biedt mensen de ruimte om hun eigen ervaringskennis te ontwikkelen en te gebruiken met als doel hun herstelproces verder vorm te geven. Dit via het aanbieden van allerhande zelfhulpactiviteiten waarin het vormen van het eigen verhaal belangrijk is. WRAP, Weg naar Herstel, WMEE (Werken Met Eigen Ervaringen), Zicht op herstel. Daarnaast biedt de herstelwerkplaats de mogelijkheid om ervaringskennis te ontwikkelen tot ervaringsdeskundigheid.
Hoe ondersteunt het project ‘toegang tot goede zorg’?
Met de Herstelwerkplaatsen willen we voor iedereen de drempel verlagen om aan je eigen herstel te kunnen werken. Mensen zullen meer hun eigen regie nemen ten aanzien van hun eigen leven en ook ten aanzien van de te volgen behandeling (shared decision making). Verder zullen we zoveel mogelijk mensen hun ervaringsdeskundigheid laten ontwikkelen zodat zij ingezet kunnen worden binnen de reguliere teams. De verwachting is dat de zorg hiermee kwalitatief verbetert, zowel direct als indirect door de inzet van ervaringsdeskundigheid bij beleid en bij het trainen van hulpverleners.
Hoe ondersteunt het project ‘verbinding met de maatschappij’?
Wij wensen dat de herstelwerkplaatsen op termijn midden in de samenleving staan. Herstel betekent vooral het herwinnen van maatschappelijke rollen. Door mensen bewust te maken van hun eigen (mogelijkheden op) herstel in een hoopvolle omgeving zal dit ook leiden tot een blik naar buiten en participatie. De herstelwerkplaats is dan ook bedoeld als een tijdelijke ondersteuning.
Wat zijn de wensen voor de toekomst?
- Uit praktische overwegingen is één van de herstelwerkplaatsen opgezet op het terrein van GGZ NHN. Dit is niet ideaal. Verder moeten we ons niet laten verleiden om het even snel op te zetten. Voor de opzet van herstelwerkplaatsen is een goed plan van aanpak nodig.
- Meer financiële middelen en menskracht voor coördinatie van de herstelwerkplaatsen. Er is een eigen coördinator (met ervaringsdeskundigheid) nodig.
- Meer bekendheid voor de herstelwerkplaatsen.
- Aansluiting bij een reguliere opleiding Ervaringsdeskundigheid die leidt tot een erkend diploma. Het Beroepscompetentieprofiel Ervaringsdeskundigheid zal hier bij helpen.
WRAP en Herstelwerkplaatsen – Kennis voor en van anderen
Welke werkzame bestanddelen kun je destilleren uit het project en proces?
Het leveren van maatwerk is belangrijk zodat je aansluit bij de wensen en behoeften van cliënten.
Wat kan dit anderen leren?
De Herstelwerkplaats kan als voorbeeld dienen voor anderen en laten zien dat herstel mogelijk is.
Wat wil je graag van anderen leren?
- Hoe geef je eigen regie optimaal vorm.
- Hoe het op te starten en het dan ook weer los te laten.
- Hoe positioneren wij ons helder?
- Hoe kunnen wij ervoor zorgen dat de hele organisatie nauw gaat samenwerken met de herstelwerkplaatsen?
- Hoe kunnen wij de transitie waar we in zitten als GGZ NHN meer planmatig inzetten.
> Lees meer: De Herstelwerkplaatsen van GGZ Noord-Holland-Noord
> Wilt u meer weten over het project WRAP en herstelwerkplaatsen, neem dan contact op met:
Michiel Bähler
m.bahler@ggz-nhn.nl
Annette Furnemont
a.furnemont@ggz-nhn.nl
Juli 2014