Korte geschiedenis
Om belangrijke principes over herstel en herstelondersteuning te verspreiden is het boekje Herstelondersteuning. Van kans naar realiteit! (maart 2011) gemaakt. De samenstellers waren zeven partijen die ook bij de Future Search betrokken waren. Het boekje was ook een oproep om deel te nemen aan de Werkplaats. Vervolgens hebben zeven zorginstellingen en Kenniscentrum Phrenos zich voor drie jaar aan de Werkplaats verbonden. In 2012 is de Werkplaats gestart en in een Position paper (maart 2012) zijn uitgangspunten, werkwijze en doelstellingen geformuleerd.
Projecten: niet altijd gemakkelijk
Het eerste jaar zijn alle projecten geformuleerd. Sommige projecten draaiden al, andere werden net van de grond getrokken. Het bleek niet altijd gemakkelijk om een belangrijk aspect van herstelondersteuning zo in een project te gieten dat dit aspect ook echt ontwikkeld kon worden. Een project vraagt om een concrete praktijk waar mensen willen werken aan de verandering van hun bestaande orde. Het is niet zo duidelijk waar de verandering naar herstelondersteuning toe leidt. Het betekent dat de projectleden samen een zoektocht aan moeten willen gaan met onzekere uitkomst. Het bleek ook dat in tijden van financiële krapte sommige projecten met minder middelen van start konden gaan. Met al deze uitdagingen omvat de Werkplaats een prachtig palet aan projecten die alle aspecten van de omslag naar Herstelondersteuning in beeld brengen.
Zoeken naar antwoorden
Eerst zijn op brede bijeenkomsten de projecten gepresenteerd. Vaak op de locatie waar het project zich voltrekt. De betrokken cliënten vertellen wat zij ervan merken en hoe zij betrokken worden. Aan de hand van de vier ijkpunten wordt gezocht naar alle kennis en inzichten die het project oplevert om bij te kunnen dragen aan het antwoord op de centrale vraag van de Werkplaats:
Hoe geven wij herstelondersteuning vorm in onze organisaties en wat zijn daarbij de noodzakelijke randvoorwaarden?
Centrale thema’s
Daarbij kwam op studiebijeenkomsten een aantal centrale thema’s naar voren. Deze thema’s – herstel, ervaringskennis, empowerment, eigen regie – zijn niet nieuw. In de praktijk worden ze heel gemakkelijk in de mond genomen maar ze zijn niet zo vanzelfsprekend als het soms lijkt. Een goed begrip van deze thema’s is nodig voor de vorming van een herstelondersteunende praktijk.
De toekomst
In de Werkplaats wordt gewerkt aan een groeiende ‘body of knowledge’. Door uitwisseling van kennis en ervaringen, de uitwerking van voorbeelden, de verdere vormgeving van de concepten, de ontwikkeling van gereedschappen en richtlijnen en het zorgen voor een empirische onderbouwing. Deze kennis en praktijkervaring over herstelondersteuning stellen we beschikbaar zodat andere partijen zich hiermee kunnen verbinden in de grote ambitie van Herstel en Burgerschap: realiteit in 2020. Deze website geeft een inzicht in de eerste resultaten en de voortgang van de Werkplaats.
> Bestel het boekje Herstelondersteuning. Van kans naar realiteit!: www.lister.nl/lister/meer-informatie/winkel/?boeken
> Download het Position Paper (PDF) van de Werkplaats